Hjem Nyheter Nyhetsarkiv 2019 Workshops på Fagkonferanse Sanitet 2019

Workshops på Fagkonferanse Sanitet 2019

Hypotermiløftet er blant årets workshops på Fagkonferanse Sanitet

Her kan lese mer om og melde deg på workshopene på årets Fagkonferanse Sanitet.

I år er det to bolker med workshops, og hver av dem er på 1,5 time.

Hvis du melder deg på følgende workshop, må du delta på både del 1 og del 2: 
- Hypotermiløftet - instruktøropplæring
- Med hånden på hjertet (QCPR) - instruktøropplæring
- Nødnett - instruktøropplæring

Noen workshops har begrenset med plasser, og påmelding skjer etter førstemann til mølla-prinsippet. Vi vil gi beskjed når workshopene er fulle.

Påmeldingsskjema finner du nederst i saken. Her er mer informasjon om årets workshops:

Bruk av termisk kamera
med Peter Harholt

Denne workshopen blir en erfaringsutveksling, der deltakerne selv bidrar med sine erfaringer fra bruk av termisk kamera. Deltakerne bes om å ta med det som de/deres lag har tilgjengelig av utstyr, slik at det blir mulighet for deltakerne å teste ulike typer kameraer. Det er også mulig å delta hvis du ikke har erfaring med bruk av termisk kamera fra før, så lenge du har interesse av å få kunnskap om emnet.

Peter Harholt er andre nestleder i Sentralt Sanitetsutvalg og beredskapsleder i Norsk Folkehjelp Nesset. Han står også bak spalten «teknisk hjørne» i Fagblad Sanitet.

 

Garmin Basecamp for deg som kan litt fra før
med Harald Wisløff

Digitale verktøy i søk- og redningsaksjoner skal være en støtte, men ikke i veien for aksjonen og en tidstyv. Denne workshopen er for deg som kan det grunnleggende om Garmin Basecamp og nettbrett fra før. Vi skal gå noen steg videre med tegning av teiger, arbeidsflyt og organisering, bruk av forskjellige kartverk og ikke minst hvordan Basecamp, ViewRanger og Dropbox snakker sammen. Og – vi deler erfaringer og utveksler tips og råd!

Egen Mac/PC med Basecamp ferdig installert og nødvendig kartverk (minimum Frikart, helst kjøpekart fra Garmin) er en forutsetning. Du trenger også et nettbrett. Vi har ikke tid til grunnleggende datasupport i denne workshopen.

Harald Wisløff har flere års erfaring som operativ leder i Norsk Folkehjelp Follo.

 

Medisinsk simulering
med Jonas Vikran Hagen og Erlend Aarsæther

Har du lyst til å få spisset ferdighetene dine i håndtering av tidskritiske akuttmedisinske tilstander? Da er dette workshopen for deg. Her vil vi gjennomføre trening på akutt sykdom og skade. Bruk av levende markører og avansert teknologi gjør treningen realistisk og virkelighetsnær!

Jonas og Erlend er begge utdannet sykepleiere og har lang erfaring fra ambulansetjenesten. Med sin kompetanse og kunnskap vil de sammen med markører og avanserte øvings-dukker lage en workshop som setter dere på prøve!

 

Med hånden på hjertet (QCPR) – instruktøropplæring (husk å meld deg på både del 1 og del 2)
med Stine Elisabeth Antonsen og Runi Putten

QCPR-teknologi benyttes for å gi både instruktører og elever muligheten til å overvåke og vurdere HLR-ytelsen mer effektivt. Dette gir økt verdi og innhold i opplæringstiden.

Gjennom prosjektet "med hånden på hjertet" skal 30 lokallag få standardisert opplæring i QCPR-trening. 16 lokallag fikk denne opplæringen i 2018, og vi har dermed plass til instruktører fra 14 lokallag i år. Det følger med fire "Little Anne QCPR"-dukker til hvert av lagene som deltar (mot en egenandel på 3.000,-).

Lokallag som ønsker å delta i prosjektet må sende en instruktør til denne workshopen. Dette må fortrinnsvis være en KNF-instruktør, men NGF-instruktører kan også vurderes. I denne opplæring får instruktørene en innføring i metodikk om trening med bruk av QCPR. Etter gjennomført opplæring på fagkonferansen kan instruktøren ta konseptet videre og heve nivået på hjerte- og lungeredning i eget lokallag.

Stine (Norsk Folkehjelp Sande og omegn) og Runi er blant våre mest erfarne instruktører innen førstehjelp og QCPR.

Til denne workshopen må også eget påmeldingsskjema for lokallagene fylles ut.

 

Redningsarbeid i National Park Service
med Marco Yurachek

Marco er klatrer og villmarksguide i Alaska, og har undervist i redningsoperasjoner i ulike typer miljøer i over 20 år. Han jobber blant annet som instruktør i vertikal- og helikopterredning i National Park Service og det amerikanske militæret. Han holder også kurs i villmarksmedisin og har jobbet som guide over hele verden.

I denne workshopen vil Marco fortelle om sitt arbeid med redning i National Park Service og fortelle om noen av sine erfaringer fra redningsaksjoner.

 

Bruk av nettbrett i felt 
med Ivar Windju og Tomas Muribø

Nettbrett har vist seg å være et svært verdifullt og effektivt hjelpemiddel på søk- og redningsaksjoner. Ivar og Tomas vil i denne workshopen ha fokus på praktisk trening i bruk av nettbrett, opp- og nedlastning av teiger/spor/POi-er, merking av filnavn og BuddyBeacon. Workshopen vil foregå utendørs, og deltakerne bes ha med eget nettbrett og uteklær (fortrinnsvis uniform) til workshopen. Du kan også delta dersom du ikke har eget nettbrett, men si gjerne ifra på forhånd, så vi kan organisere brett som du kan låne.

 

Vurdering og førstehjelp ved bruddskader (FULLTEGNET!)
med Emma Rødne 

Emma Rødne jobber som lege på ortopedisk avdeling på Haukeland Sjukehus og er utdannet ambulansearbeider i USA. Da hun var student, var hun aktiv førstehjelper og instruktør i Norsk Folkehjelp. Nå kommer hun til fagkonferansen for å snakke om beinbrudd, forstuinger og hva som er lurt å tenke på når man skal ta vare på den skadde.

 

Nødnett - instruktøropplæring (husk å meld deg på både del 1 og del 2) (SEPURA-KURSET ER FULLTEGNET!)
med Roger Bjerknes og Øystein Skogvang

Nødnett er blitt vårt viktigste verktøy for samvirke og kommunikasjon under aksjoner og oppdrag. Alle lag som disponerer nødnett er forpliktet til å ha egen nødnettinstruktør som ivaretar den lokale opplæringen av nye redningsmannskaper og førstehjelpere. Her får dere en mulighet til å utdanne nye lokale instruktører, innen både Sepura og Motorola. Dersom ditt lag er blitt etablert i løpet av de siste årene og ennå ikke har egen instruktør, så er dette workshopen å sende deltaker(e) på.

Workshopen vil gå gjennom oppbyggingen av nødnettet, terminaler, praktisk bruk, gateway og ikke minst tips og råd til undervisning i bruk av nødnett. Deltakere på denne workshopen må ha nødnettkurs, og instruktørerfaring er en stor fordel.

Roger Bjerknes (Norsk Folkehjelp Sande og omegn) er nasjonal sambandsansvarlig i Norsk Folkehjelp. Øystein Skogvang (Norsk Folkehjelp Harstad) har i tillegg til å undervise i lokallag også hatt nødnettopplæring i ambulansetjenesten ved Universitetet i Nord-Norge. Begge er hovedinstruktør i nødnett i Norsk Folkehjelp.

 

Hypotermiløftet - instruktøropplæring (husk å meld deg på både del 1 og del 2)
med Vegard Olsen og Live Kummen

Gjennom prosjektet "Hypotermiløftet - fordi pasienten fortjener det" skal 55 lokallag få standardisert opplæring i behandling av hypotermi. Det følger også med et standard utstyrsoppsett til en verdi av ca. 10.000 kroner til hvert lokallag.

Lokallag som ønsker å delta i prosjektet må sende en instruktør til denne workshopen. Dette må fortrinnsvis være en KNF- eller SR-instruktør, men NGF-instruktører eller ressurspersoner i lokallaget vil også bli vurdert. Instruktøren må delta på begge workshopene i prosjektet på fagkonferansen. Etter gjennomført opplæring kan dere ta konseptet videre og heve nivået på hypotermibehandling i eget lokallag.

 

Mental forberedelse og operativ psykologi (FULLTEGNET!)
med Henriette Kaasa Ringheim

Ringheim jobber som psykologisk rådgiver i bedriftshelsetjenesten og møter jevnlig ansatte i nødetatene i sitt arbeid. Hun har også jobbet som forsker i politiet og underviser på Politihøgskolen.

Workshopen vil ha fokus på hva det er lurt å gjøre før, under og etter oppdrag. Hva er det lurt å fokusere på i den mentale forberedelsen og hva er det vi ofte glemmer å forberede oss på? Hvordan kan man skjerme seg fra inntrykk underveis i oppdraget? Hva påvirker oss mest og hvorfor? Hvordan kan vi best mulig ta vare på oss selv og våre kolleger i etterkant? Workshopen er praktisk rettet med konkrete tips og oppgaver som skal skape refleksjon og diskusjon blant deltagerne.

 

Påmelding workshop Fagkonferanse Sanitet 2019
OBS: Ved påmelding til hypotermiløftet, med hånden på hjertet (QCPR) og nødnett, må du velge både del 1 og del 2.
13.03.2019 | Ida Kroksæter