Hjem Støtt oss Fastgiver Flyktning Det første de møter i nytt hjemland

Det første de møter i nytt hjemland

Erik M. Sundt

Visste du at de første kvoteflyktningene møter på norsk jord er Norsk Folkehjelp? I dag vil vi fortelle deg om en helt vanlig dag for et av teamene våre som møter kvoteflyktninger som ankommer Gardermoen. Mange av våre flyktningassistenter har selv vært i samme situasjon.

Klokken er 10.20 og et Boeng 747 fra Turkish Airlines har akkurat parkert foran den nye terminalen på Oslo lufthavn. Inne i flyet samler passasjerene sammen sakene sine.

Blant verdensvante turister og forretningsfolk går 45 mennesker som akkurat nå har gjennomført sin største reise noen sinne. De er kvoteflyktninger fra Syria, og alt de har igjen bærer de med seg sprengfulle bager og kofferter.

De har mistet landet sitt, hjemmet sitt og forlatt alle de kjenner. Nå planter de føttene på norsk jord for aller første gang. Snart skal de bli norske statsborgere. Snart skal de forsøke å lære seg norsk, lære veien til barnehagen og oppleve norsk vinter.

Bekymring og trygghet
Mange av dem som kommer hit sliter med traumer og vonde opplevelser fra flyktningleirer og krig. De er glade og takknemlige for å få komme til Norge, men også bekymret for hvordan det nye livet skal bli.

 – Vi er de første de møter i sitt nye hjemland, og vi gjør alt vi kan for at de skal føle seg trygge, sier lederen for mottakstjenesten, Andrea Ramirez Stangeland.

Andrea har samlet alle de 45 nyankomne foran passkontrollen. Hun er leder av Norsk Folkehjelps mottakstjeneste som har jobben med å ønske kvoteflyktninger velkommen til Norge. Kvoteflyktninger er dem som kommer hit etter allerede å ha fått papirene sine behandlet i FN og som vi vet skal bli i Norge. I dag er det mange som kommer; andre dager kan det være bare én familie, og noen dager ingen.

Jalla Jalla
Klokka tikker, og noen av flyktningene som skal videre begynner å få dårlig tid. Sandnes, Tromsø, Trondheim, Haugesund – flyktningene kan ikke bestemme selv hvor de skal bo. De vet lite eller ingenting om hva som venter dem. Jalla jalla! roper Andrea.  Hun har lært seg noen fraser på arabisk og dette er ord hun bruker ofte – kom igjen!

– Noen ganger er tiden er knapp, og da er det viktig at vi klarer å beholde roen selv om det står boarding eller gate closing. Andre igjen må vente i mange timer før de skal reise videre – det kan bli lange dager for både dem og oss. Oppholdet på Gardermoen skal være så trygt og behagelig som mulig for dem vi assisterer.

12.03.2018