Hjem Støtt oss Fastgiver Minerydding Teater som lærer deg å overleve

Teater som lærer deg å overleve

Vi skulle ønske det ikke var nødvendig, men i Gaza har vi gått kreativt til verks for å lære skolebarn å beskytte seg dersom en væpnet konflikt skulle oppstå. For det gjør det jo dessverre, stadig vekk.

Teaterstykket La oss være forberedt er vist på omtrent alle barneskoler i Gaza. Stykket gir opplæring i beredskap og beskyttelse i konfliktområder. For barna på Gaza er dette svært relevant.

Etter at Israel avsluttet okkupasjonen av Gaza i 2005, har innbyggerne flere ganger vært utsatt for væpnede konflikter. Bruken av eksplosive våpen i befolkede områder har kostet mange uskyldige menneskeliv. Erfaringer fra tidligere kriger i Gaza viser at en lokalbefolkning som ikke har mulighet til å søke ly fra eksplosive våpen, likevel har økt sjanse til å overleve dersom de har fått opplæring i beredskap.

– Vi håper at vårt tilbud om opplæring til barn vil bidra til å øke bevisstheten om de sikkerhetstiltakene som er tilgjengelig, og gjøre dem i stand til å beskytte seg selv og familiene sine i perioder med væpnet konflikt, sier programansvarlig for Norsk Folkehjelp i Palestina, Colin Bent.

Komedie med alvorlig tema

Stykket handler om en familie som forbereder seg på en forestående konflikt. Foreldrene vil ikke at nyheten om konflikten skal gjøre barna urolige, og bestemmer seg for å få dem til å hjelpe til med å forberede hjemmet ved å late som om det er en lek.

Familien samarbeider om å minske den potensielle risikoen ved å gjennomføre ulike sikkerhetstiltak og skaffe forsyninger i tilfelle krisen blir langvarig. Når konflikten er i gang, blir imidlertid foreldrene nødt til å fortelle barna sannheten, og familien må holde sammen for å overleve.

– Selv om dette er et alvorlig tema, er teaterstykket lagt opp som en komedie med levende karakterer som det er lett å kjenne seg igjen i. Hver karakter og scene i stykket kommuniserer et sett med sikkerhetsbudskap, forteller Bent.

Reaksjonene på teaterstykket har vært overveldende positive. Blandingen av komedie og drama har virkelig slått an blant elevene, og barn i alle aldre har vist at de har fanget opp nøkkelbudskapene om beredskap og beskyttelse i etterkant av forestillingen.

12.03.2018