Hjem Støtt oss Fastgiver Utvikling Kvinnen som nådde drømmen – mot alle odds

Kvinnen som nådde drømmen – mot alle odds

Sandra Cossio er urfolkskvinne fra Bolivia og har opplevd undertrykkelse i dobbel forstand – både som kvinne og som urbefolkning. Mot alle odds er det som pressekvinne vi møter henne på kongressen til kvinneorganisasjonen Bartolina Sisa i Bolivia.

Urbefolkning i Bolivia har opplevd grov diskriminering i samfunnet og hadde nesten ingen rettigheter før urfolkrepresentanten Evo Morales ble valgt til president i 2005. I dag er situasjonen heldigvis mye bedre enn da Sandra vokste opp.

Som 13-åring ble hun voldtatt og deretter tvunget til å gifte seg med den 18 år gamle voldtektsmannen. Det ble starten på et voldsmareritt for Sandra, som skulle vare langt opp i voksen alder.

Sandra drømte om å jobbe med kommunikasjon, men mannen hennes ville ikke at hun skulle få opplæring og han var særlig imot at hun skulle utdanne seg til radiojournalist. Kvinner hadde ikke greie på teknikk, mente han. Han hadde kjøpt inn en PC som han og sønnene kunne bruke, men det var strengt forbudt for Sandra og døtrene og røre den.

Sandra trosset mannen og deltok i voksenopplæring gjennom kvinneorganisasjonen Bartolina Sisa. Hun ble oppmuntret av de andre kvinnene i organisasjonen som så at hun hadde masse å bidra med.

En kveld, da hun kom hjem fra opplæring, satt mannen og ventet på henne. Han var full og skadet henne så alvorlig at det tok henne et år å bli helt frisk igjen. Det var dråpen som fikk begeret til å renne over for barna til Sandra, som nå var i tenårene. De tvang faren til å flytte ut og nå var hun endelig fri.

Da Sandra startet voksenopplæringen var de 25 stykker, både kvinner og menn. To år senere var det bare tre som fullførte. Sandra var en av dem. I mange år har hun nå jobbet som radiojournalist og mye av arbeidet har hun gjort på frivillig basis, uten å få lønn. Det har vært så viktig for henne å informere om hva vold mot kvinner gjør med familier og med samfunnet at hun har vasket tøy for folk på si for å kunne fortsette informasjonsarbeidet. Ikke før de fikk støtte fra Norsk Folkehjelp, kunne Bartolina Sisa begynne å lønne journalistene sine. Blant dem, Sandra.

Tusen takk for at du støtter det viktige arbeidet for urfolks rettigheter og for likhet i samfunnet.

 

13.03.2018