Hjem Vårt arbeid Flyktning og inkludering Au Pair Center Au pair og vertsfamilie

Au pair og vertsfamilie

Au pair og vertsfamilie

(Tekst: Linn Stalsberg Foto: Werner Anderson)

Råd og tips til au pairen:

 • Bruk tiden frem til ankomst på å bli kjent med vertsfamilien og les om Norge og norsk kultur. Dette gjør overgangen lettere for deg.
 • I begynnelsen vil du sikkert være usikker på din rolle i familien. Du er verken gjest eller ansatt, og det kan være vanskelig å skille mellom arbeidstid og privatliv fordi du bor hos vertsfamilien. For eksempel kan barna ønske å være sammen med deg på din fritid. Dette må du diskutere med vertsfamilien slik at dere finner løsninger begge parter er fornøyde med.
 • Du skal anses som et familiemedlem og oppføre deg som en voksen datter eller sønn. Det vil si å bidra med vask og rydding i huset, dekke bordet når dere skal spise og rydde vekk etterpå. Dette bør skje uten at noen ber deg om det, akkurat som om det var hjemme hos din egen familie.
 • Hvis du har hjemlengsel, snakk med vertsfamilien og la dem få vite hva du tenker og føler.
 • Spill en aktiv rolle når det gjelder oppgavene du skal gjøre. Ikke vent til familien ber deg gjøre noe, ta initiativ selv når behovet oppstår.
 • Ikke sett ungene foran TV-en, men være kreativ og finn på ting sammen med dem.
 • Du bør få en ukentlig timeplan fra familien der dine oppgaver og din fritid er notert. Men noen ganger endrer oppgavene seg plutselig, og siden verstfamilien venter at au pairen skal støtte og hjelpe dem i dagliglivet, må du være fleksibel. Dette betyr også at du av og til arbeider på kvelden.
 • Det er kontrakten din med vertsfamilien som gjelder, og begge parter må følge den. Om du opplever noe som oppfattes som overgrep eller ubehag, søk hjelp! Via denne nettsiden kan du få kontakt med jurist og organisasjoner som kan hjelpe. Du kan også komme i kontakt med andre au pairer fra ditt eget hjemland.

Råd og tips til vertsfamilien:

 • For å finne den rette kandidaten til din familie er det viktig å være klar over hvilke forventninger og behov alle har. Hvilke behov har barnet/barna for tilsyn? Hvor viktig er det at hun/han kan husarbeid eller lage mat? Vær så konkret som mulig på hva som dere forventer at au pairen skal gjøre. Trives dere best med en som er veldig sosial og har mange fritidsinteresser eller en som liker seg best hjemme?
 • Spør au pairen om barneoppdragelse og fortell om hvordan det er i deres familie. Avklar ting som godtespising, TV-titting, grensesetting og lignende. Det kan godt hende dere har forskjellig syn på dette, men det er også en unik mulighet til å lære av hverandre.
 • Spør om au pairens forventninger til vertsfamilien. Har hun/han kjennskap til Norge? Ønsker hun/han helst å være her i ett år, eller har hun/han vurdert å bli i to? Hva har hun/han tenkt å gjøre når oppholdet er over?
 • Søk informasjon om au pairens hjemland, religion og matkultur. Vær klar over at din rikdom, og fattigdommen hun/han ofte kommer fra, gjør noe med maktbalansen mellom dere. Dette må vertsfamilien være klar over.
 • Når au pairen deres har kommet, har dere ansvar for å hjelpe henne/ham med å finne sin rolle i hverdagen og i familien. Snakk sammen underveis og sett av tid til regelmessige husmøter hvor dere kan ta opp smått og stort.
 • Respekter kontrakten, og husk at selv om au pairen sier ja, kan det hende at hun/han ikke synes det dere spør om er greit. Som au pair kan det være vanskelig å si nei og de fleste vil ønske å strekke seg langt for at vertsfamilien blir fornøyd. Ha dette i bakhodet når dere ber au pairen utføre arbeidsoppgaver.

Kilde: Atlantis Utveksling