Hjem Vårt arbeid Flyktning og inkludering Kurs og metoder Menneskebiblioteket

Menneskebiblioteket

Menneskebiblioteket er et interaktivt bibliotek hvor du kan låne et menneske på samme måte som du låner en bok på biblioteket.

 

Menneskebiblioteket er et interaktivt bibliotek hvor du kan låne et menneske på samme måte som du låner en bok på biblioteket.

I "boksamlingen" finner du levende mennesker vi ofte har fordommer mot. Menneskebiblioteket er for deg som vil lære mer om mennesker du sjelden har kontakt med - men som vi ofte har mange meninger om.

Hva lurer du på?

  • Kan man oppdra barn når man er blind?
  • Hvordan er det å komme til Norge som flyktning?
  • Kan en HIV-positiv jobbe i barnehage?
  • Når skjønner man at man er homofil?
  • Blir man deprimert av å sitte i rullestol?
  • Er det fælt å bo på asylmottak?
  • Hva tror Bahaier på?
  • Og hvordan er det egentlig med denne hijaben?

Blant bøkene i Menneskebiblioteket finner du for eksempel homofile, muslimer, hiv-positive, personer med spiseforstyrrelser, blinde, rullestolbrukere, asylsøkere og flyktninger. I Menneskebiblioteket får du møte dem ansikt til ansikt og spørre dem om alt du er nysgjerrig på!

MB Dikemark2

Hvordan arrangere et Menneskebibliotek?

Menneskebiblioteket er en unik måte å lære på og passer like godt for skoleelever og konfirmanter, som for arbeidstagere og ledere. Spesielt interessant er Menneskebiblioteket i HR og personalpolitikk-sammenheng. Fordi deltagelse i et Menneskebibliotek krever en viss modenhet og evne til refleksjon, har vi satt en nedre aldersgrense på 15 år.

Vi booker inn levende bøker, organiserer transport og ordner alt i forbindelse med gjennomføringen av selve arrangementet. Arrangementet kan også inneholde andre praktiske holdningsøvelser hvis det er ønskelig. Kursing av bøker og alt materiell er inkludert i prisen.

Priser:

  • For 3-4 bøker: 20.000 kr
  • Spesialarrangement med flere enn 4 bøker: Pris avtales

Ta kontakt med Norsk Folkehjelp på telefon 22 03 77 00 eller menneskebiblioteket@npaid.org

Sjekk ut vårt virtuelle Menneskebibliotek- her kan du låne en av våre "menneskebøker" på nettet.

Trykk på logoen under:

 

I videoene under ser du to "bøker" fra Menneskebiblioteket

Hvorfor Menneskebiblioteket?

I Norge har vi lover som skal beskytte oss mot forskjellsbehandling på bakgrunn av etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn. Men ulike former for rasisme og diskriminering finnes likevel. Alle har vi fordommer mot noen, selv om mange av oss ikke reflekterer over dette i det daglige. Men for de som må leve med konsekvensene av fordommene kan hverdagen by på utfordringer.

I Norsk Folkehjelp tror vi at fordommer oppstår av uvitenhet og mangel på kontakt mellom ulike grupper og vi tror på å jobbe målrettet for å skape et samfunn som inkluderer alle. Gjennom å åpne for dialog vil vi utfordre deg til å lære mer om andre så du kan gjøre deg opp en selvstendig mening, i stedet for bare å hoste opp dagspressens stereotypier. Tør å utfordre deg selv!

Historikk

Ideen til Menneskebiblioteket kommer fra Danmark og organisasjonen Stopp Volden. Menneskebiblioteket ble arrangert for første gang på Roskildefestivalen i 2000, og opplegget var en stor suksess med 75 bøker som ble lånt ut over 1000 ganger på en uke. Siden den gang har konseptet spredt seg til mange europeiske land, samt Japan og USA. Norsk Folkehjelp tok konseptet til Norge i 2003 og vi har utviklet metoden til å passe spesielt for skoler og arbeidsliv. Vi har etterhvert bygget opp solid erfaring og et stort nettverk og har i dag opp til flere arrangementer hver måned.

Norsk Folkehjelps Menneskebibliotek er del av et internasjonalt nettverk. Du kan lese mer om nettverket på disse nettsidene: http://humanlibrary.org/ og www.menneskebiblioteket.dk

Arbeidet med Menneskebiblioteket ble i 2015-2017 støttet av Tryg forsikring og Utdanningsforbundet.

Sluttrapport Menneskebiblioteket for ungdommer 2015-2017

 

UDF_hor_cmyk
 
Tryg_logo_web_13-1941

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menneskebiblioteket online