Hjem Vårt arbeid Land vi jobber i Afrika Sør-Sudan

Sør-Sudan

Sør-Sudan

Norsk Folkehjelp har arbeidet i Sør-Sudan siden 1986 og er en av de største internasjonale organisasjonene i landet. Norsk Folkehjelp har arbeidet nært sammen med organisasjoner og bevegelser der både under borgerkrigen og etter fredsavtalen.

I begynnelsen av 2005 undertegnet frigjøringsbevegelsen SPLM i Sør-Sudan og regjeringen i Khartoum i nord en fredsavtale. I tillegg til å få slutt på krigen skulle denne sikre en demokratisering av hele Sudan. Folket i Sør -Sudan ble garantert en folkeavstemning hvor de så skulle kunne velge om de fortsatt ville være en del av et samlet Sudan eller løsrive seg. I januar 2011 brukte befolkningen denne stemmeretten og Sør-Sudan ble en selvstendig nasjon.

Utviklingssamarbeid i Sør-Sudan

Norsk Folkehjelp har vært den internasjonale organisasjonen som har jobbet lengst sammenhengende i Sør-Sudan.

Humanitær nedrustning i Sør-Sudan

Sør-Sudan ble en selvstendig stat 9. juli 2011, men det var fra første stund klart at verdens yngste nasjon stod ovenfor store utfordringer.

Fakta

Sør-Sudan ble verdens yngste land 9. juli 2011 etter over 40 år med borgerkrig mot regimet i Khartoum

Borgerkrigen drev 4 millioner mennesker på flukt og tok livet av rundt 2 millioner

Interne konflikter mellom hærstyrker lojale til president Salva Kiir og de som støtter tidligere visepresident Riek Machar brøt ut i midten av desember 2013. Konflikten spredte seg raskt til andre deler av landet og drev hundretusener sivile på flukt. Les mer om den pågående krisen i Sør-Sudan

Historien

Norsk Folkehjelp og Sør-Sudan -

En oversikt over Norsk Folkehjelps bistandsarbeid i Sør-Sudan de siste 15 årene