Hjem Vårt arbeid Land vi jobber i Afrika Sør-Sudan

Sør-Sudan

Sør-Sudan

Norsk Folkehjelp har arbeidet i Sør-Sudan siden 1986, med både humanitære og mer langsiktige programmer. Den humanitære innsatsen i form av nødhjelp, økte gjennom hele 1990-tallet, da borgerkrigen mellom Sudan People’s Liberation Movement (SPLM) og regimet i Khartoum skapte ekstrem nød hos sivilbefolkningen i sør. Norsk Folkehjelp uttrykte også tidlig politisk støtte til SPLMs frigjøringskamp.

Etter fredsavtalen i 2005, fortsatte Norsk Folkehjelp sine programmer i Sør-Sudan, og man jobbet med blant annet  jordbruksutvikling, helse, matvaresikkerhet, humanitær nedrustning og kapasitetsbygging av SPLM. Da en ny brutal borgerkrig brøt ut i 2013 mellom fraksjoner i SPLM, økte fokus igjen på nødhjelp, samtidig som man fortsatte de langsiktig utviklingsprogrammene der det var mulig. Fortsatt støtte til sivilsamfunnspartnere har også vært viktig, blant annet for at deres stemmer skal høres i arbeidet med å igjen skape fred i Sør Sudan.

Norsk Folkehjelps program for humanitær nedrustning har drevet kartlegging og rydding av landminer og eksplosiver siden 2004. På grunn av sikkerhetssituasjonen har Norsk Folkehjelp per nå ikke aktivitet i denne delen av programmet i Sør-Sudan. 

 

Utviklingssamarbeid i Sør-Sudan

Årevis med konflikt, vold, flukt og ødelagte levebrød har ført til at mer enn 7 millioner sørsudanere, omtrent to tredjedeler av befolkningen, er avhengige av humanitær bistand og beskyttelse. Selv om situasjonen ikke lenger er raskt eskalerende, og en gjenopptatt fredsprosess gir fornyet håp, forblir landet i en alvorlig humanitær krise.

Humanitær nedrustning i Sør-Sudan

Norsk Folkehjelps program for humanitær nedrustning har drevet kartlegging og rydding av landminer og eksplosiver siden 2004. På grunn av sikkerhetssituasjonen har Norsk Folkehjelp per nå ikke aktivitet i denne delen av programmet i Sør-Sudan. 

 

Fakta

Sør-Sudan ble selvstendig, og verdens yngste land, 9. juli 2011, etter over 40 år med borgerkrig mot regimet i Khartoum.

Interne konflikter mellom hærstyrker lojale til president Salva Kiir og de som støtter tidligere visepresident Riek Machar brøt ut i midten av desember 2013. Siden da har en brutal borgerkrig herjet, og overgrep mot sivilbefolkningen funnet sted i store deler av landet. 4 millioner er fordrevne og de humanitære behovene er enorme.

Sør-Sudan har flere enn 60 etniske grupper, hvorav Dinka og Nuer er de to største med henholdsvis 36 % og 16 % av landets rundt 11 millioner innbygger.

Landet har store forekomster av olje, og store områder med dyrkbar jord.