Hjem Vårt arbeid Land vi jobber i Afrika Sør-Sudan Humanitær nedrustning i Sør-Sudan

Humanitær nedrustning i Sør-Sudan

Humanitær nedrustning i Sør-Sudan

Norsk Folkehjelps program for humanitær nedrustning har drevet kartlegging og rydding av landminer og eksplosiver siden 2004. På grunn av sikkerhetssituasjonen har Norsk Folkehjelp per nå ikke aktivitet i denne delen av programmet i Sør-Sudan. 

 

Sør-Sudan ble en selvstendig stat 9. juli 2011, men det var fra første stund klart at verdens yngste nasjon stod ovenfor store utfordringer. En lang borgerkrig hadde etterlatt landet i ruiner, hundretusener hadde flyktet og matvaresituasjonen var usikker etter alle årene med krig hvor folk ikke hadde hatt muligheten til å dyrke jorda. Da freden kom og landet etter hvert fikk sin selvstendighet, begynte flere og flere å vende tilbake igjen. De vender tilbake til et land som er ribbet for helsetjenester, skoler og infrastruktur. Alt som er igjen, er rester etter krigen – miner og blindgjengere fra klasebomber og andre våpen. Krigens søppel ligger overalt og skaper frykt og hindrer vekst og utvikling.

Minekonvensjonen: Statspart. Frist for rydding: 9. juli 2021

Klasekonvensjonen: Ikke statspart

Norsk Folkehjelps program for humanitær nedrustning i Sør-Sudan har hatt base i delstaten Sentral-Ekvatoria siden 2004. Programmet har hatt 200 ansatte, pluss et varierende antall hunder. Måten vi har arbeidet på, er å kartlegge områder for miner og eksplosiver, for deretter å velge beste ryddemetode for hvert enkelt område. I Sør-Sudan har vi brukt vi både maskiner, manuelle mineryddere og hunder. Vi har også samarbeidet med myndighetene for å sørge for at ustabile våpenlagre blir sikret.

Grunnet sikkerhetssituasjonen har Norsk Folkehjelp per tiden ikke aktivitet i denne delen av programmet i Sør-Sudan. 

 

Nyheter fra Sør-Sudan:

Overleverte våpenlager til myndighetene

Norsk Folkehjelp Humanitær Nedrustning i Sør-Sudan har oppført og overlevert tre våpenlagre til SPLA. Hovedmålet har vært å minske risiko...
23.01.2015 | Augustino Seja

Postkom rydder miner i Sør-Sudan

- Vi er glade for at Postkom støtter dette livsviktige arbeidet, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp. 
13.03.2013 | Victoria Uwonkunda

Raske fakta

Norsk Folkehjelp har vært til stede i Sør-Sudan siden 1986, og var eneste internasjonale organisasjon som ikke trakk seg ut under borgerkrigen.

Vi driver fortsatt langsiktig utvikling og nødhjelp i landet.

Ved markeringen av landets selvstendighet 9. juli 2011 ble Norsk Folkehjelp takket av daværende president Salva Kiir for å ha stått ved sørsudanernes side så lenge.

Norsk Folkehjelps mineprogram i Sør-Sudan hadde en stund trolig verdens eneste kvinnelige minemaskinoperatør.

I forbindelse med de siste urolighetene i landet har nye miner blitt lagt ut i delstatene Unity, Jonglei og Upper Nile.

Utviklingssamarbeid i Sør-Sudan

Årevis med konflikt, vold, flukt og ødelagte levebrød har ført til at mer enn 7 millioner sørsudanere, omtrent to tredjedeler av befolkningen, er avhengige av humanitær bistand og beskyttelse. Selv om situasjonen ikke lenger er raskt eskalerende, og en gjenopptatt fredsprosess gir fornyet håp, forblir landet i en alvorlig humanitær krise.