Hjem Vårt arbeid Land vi jobber i Afrika Sør-Sudan Humanitær nedrustning i Sør-Sudan

Humanitær nedrustning i Sør-Sudan

Humanitær nedrustning i Sør-Sudan

Sør-Sudan ble en selvstendig stat 9. juli 2011, men det var fra første stund klart at verdens yngste nasjon stod ovenfor store utfordringer.

En lang borgerkrig hadde etterlatt landet i ruiner, hundretusener hadde flyktet og matvaresituasjonen var usikker etter alle årene med krig hvor folk ikke hadde hatt muligheten til å dyrke jorda. Da freden kom og landet etter hvert fikk sin selvstendighet, begynte flere og flere å vende tilbake igjen. De vender tilbake til et land som er ribbet for helsetjenester, skoler og infrastruktur. Alt som er igjen, er rester etter krigen – miner og blindgjengere fra klasebomber og andre våpen. Krigens søppel ligger overalt og skaper frykt og hindrer vekst og utvikling.

Minekonvensjonen: Statspart. Frist for rydding: 9. juli 2021

Klasekonvensjonen: Ikke statspart

Norsk Folkehjelps program for humanitær nedrustning i Sør-Sudan har hatt base i delstaten Sentral-Ekvatoria siden 2004. Programmet har 200 ansatte, pluss et varierende antall hunder. Måten vi arbeider på, er å kartlegge områder for miner og eksplosiver, for deretter å velge beste ryddemetode for hvert enkelt område. I Sør-Sudan bruker vi både maskiner, manuelle mineryddere og hunder. Vi samarbeider også med myndighetene for å sørge for at ustabile våpenlagre blir sikret.

 

Nyheter fra Sør-Sudan:

Overleverte våpenlager til myndighetene

Norsk Folkehjelp Humanitær Nedrustning i Sør-Sudan har oppført og overlevert tre våpenlagre til SPLA. Hovedmålet har vært å minske risiko...
23.01.2015 | Augustino Seja

Postkom rydder miner i Sør-Sudan

- Vi er glade for at Postkom støtter dette livsviktige arbeidet, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp. 
13.03.2013 | Victoria Uwonkunda

Raske fakta

Norsk Folkehjelp har vært til stede i Sør-Sudan siden 1986, og var eneste internasjonale organisasjon som ikke trakk seg ut under borgerkrigen.

Vi driver fortsatt langsiktig utvikling og nødhjelp i landet.

Ved markeringen av landets selvstendighet 9. juli 2011 ble Norsk Folkehjelp takket av daværende president Salva Kiir for å ha stått ved sørsudanernes side så lenge.

Norsk Folkehjelps mineprogram i Sør-Sudan hadde en stund trolig verdens eneste kvinnelige minemaskinoperatør.

I forbindelse med de siste urolighetene i landet har nye miner blitt lagt ut i delstatene Unity, Jonglei og Upper Nile.

Utviklingssamarbeid i Sør-Sudan

Norsk Folkehjelp har vært den internasjonale organisasjonen som har jobbet lengst sammenhengende i Sør-Sudan.