Hjem Vårt arbeid Land vi jobber i Afrika Somalia

Somalia

Somalia

Puntland har begrensede økonomiske ressurser, matmangel, vannmangel, og en voksende og stadig mer sårbar befolkning. Flertallet av befolkningen er nomader som i hovedsak er avhengig av husdyr (kameler, sauer og geiter), mens de som bor ved kysten for det meste er fiskere. Rundt 25 til 30 prosent av befolkningen bor i urbane områder.

Sikkerhetssituasjonen i Puntland er bedre enn tidligere, men det betente naboskapet med Somaliland og Khatumo, samt piratvirksomhet og bevegelsene til Al Shabaab gjør situasjonen til tider usikker.  

Somaliland har i økende grad vært et stabilt land siden etableringen i 1991. I motsetning til Puntland ser ikke Somaliland seg som en del av en føderasjon, men som et selvstendig land. Somaliland har i skrivende stund herredømmet over de potensielt ressursrike områdene i Sool og Sanaag. Dette skaper konflikter fra tid til annen med både Khatumo og Puntland. Befolkningen er veldig lik Puntland, med en blanding av nomader og fiskere.

Humanitær nedrustning i Somalia

De etiopisk-somaliske krigene, også kjent som Ogaden-krigene, og over 20 år med interne konflikter, har ført til at det har blitt liggende igjen store mengder med miner og andre krigsetterlatenskaper.

Fakta

Sool, Sanaag og Cayn regionene ligger i et omstridt område mellom Somaliland og Puntland.

Området er svært rikt både som beiteområde og på naturressurser. Det er nylig påvist olje

Disse regionene er svært sårbare og både Puntland og Somalia kjemper om hegemoni og kontroll. I tillegg vokser det frem en egen lokal struktur, Khatumo, som også vil ha kontroll.

Puntland søker ikke uavhengighet fra Somalia, men har som mål at det skal bli en føderasjon innenfor et forent Somalia.

Folket i området tilhører i hovedsak Darood-klanen