Hjem Vårt arbeid Land vi jobber i Latin-Amerika Colombia Humanitær nedrustning i Colombia

Humanitær nedrustning i Colombia

Humanitær nedrustning i Colombia

Colombia antas å være en av de mest landminerammede land i verden, og det registreres fortsatt et høyt antall ulykker per år.

Mineproblemet er et resultat av flere tiår med konflikt mellom regjeringen og væpnede grupper som har ført til at folk har måttet flykte fra sine hjem. Regjeringen har registrert mer enn 5 millioner internt fordrevne (IDP). Det antas at landminer er spredt over hele 40 prosent av landet og rammer 31 av 32 regioner og halvparten av kommunene.

Minekonvensjonen: statlig part; Frist klaring: 1 mars 2021.

Klasekonvensjonen: signert, ikke ratifisert.

Norsk Folkehjelp er i gang med et pilotprosjekt på rydding av antipersonellminer, improviserte eksplosive objekter og andre ueksploderte objekter i Colombia. Vi koordinerer et team som består av representanter fra den colombianske regjeringen og FARC. Med på innsatsen er også Den internasjonale Røde Kors-komiteen og Norge og Cuba, som er tilretteleggere for fredssamtalene.

 

Nyheter fra Colombia:

Vistahermosa – minerydding gir håp for en fredelig framtid

Vistahermosa, som bokstavlig talt betyr vakker utsikt, ligger i Colombias Metaregion i den sørøstlige delen av landet. I 50 år har Vistah...
06.06.2017 |

Ga landområder tilbake til folket

Rett før jul ble et område i Colombia gitt tilbake til folket for trygg bruk, som resultatet av et pilotprosjekt med minerydding som Nors...
10.01.2017 | Mario Quiñones Noriega / Hilde Sofie Pettersen

Norsk Folkehjelp gratulerer partene i Colombia med fredsavtalen

– Det er svært gledelig at partene i Colombia nå er enige om en fredsavtale. Det gir håp om en slutt på mange tiår med væpnet konflikt so...
25.08.2016 |

Norsk Folkehjelp gratulerer partene i Colombia med våpenhvilen

Våpenhvilen mellom FARC og den colombianske regjeringen er et viktig skritt på vei mot fred, og helt nødvendig for prosessen med å kunne...
24.06.2016 |

Raske fakta

Norsk Folkehjelps program i Colombia vil bli det andre humanitær nedrustningsprogrammet i Sør-Amerika (i tillegg til Peru).

Tidligere har Norsk Folkehjelp bistått Grenada i å nå sine forpliktelser i forhold til artikkel 4 i konvensjonen om klaseammunisjon.

Mellom 1982 og 2013 har Landmine Monitor registrert 10626 mineofre i Colombia, hvorav 2157 dødsfall og 8469 skadde. Sivile utgjør 37 prosent av de omkomne, av disse var 26 prosent barn.

Utviklingssamarbeid i Colombia

Norsk Folkehjelps målsetning i Colombia er at partnerne våre påvirker for demokratisering i landet. Våre partnere jobber med urfolksrettigheter og jordfordeling og for å inkludere den rurale befolkningen, som er hardest rammet av konflikten, i den pågående fredsprosessen.