Humanitær nedrustning i Angola
Angola har et stort problem med miner og andre eksplosiver etter den over 30 år lange borgerkrigen som tok slutt i 2002. Det er beregnet at så mange som 80 000 har blitt drept og lemlestet som følge av miner og eksplosiver, og fremdeles rapporteres det om minerelaterte ulykker i landet.
Minekonvensjonen: Statspart. Frist for rydding: 1. januar 2018
Klasekonvensjonen: Signert, ikke ratifisert
Norsk Folkehjelp startet opp med rydding av landminer og andre eksplosive krigsetterlatenskaper i Angola i 1995. Vi har arbeidet med kartlegging og rydding av minerammede lokalsamfunn, skolegårder og jordbruksområder og har i gjennomsnitt frigitt ca. 83 000 kvadratmeter land (ca. 11 fotballbaner) hver måned. Målt i antall miner og eksplosiver har vi i gjennomsnitt fjernet 36 ueksploderte elementer og 14 antipersonellminer hver eneste måned.
Norsk Folkehjelp har en stab på over 120 ansatte i Angola og omfatter manuelle mineryddere, operatører av mineryddingsmaskiner og eksperter på bruk av dyr i mineryddingsarbeidet.
I Angola samarbeider Norsk Folkehjelp med den belgiske organisasjonen Apopo, som bruker rotter til å finne miner og eksplosiver.
Norsk Folkehjelp har drevet med langsiktig utviklingsarbeid i Angola siden 1989. Programmet ble avsluttet i 2014.
Mistanke om miner kan være nok til at landområder blir liggende ubrukt.